Základy upgrade

11.02.2009 13:23

 

Základy upgrade

Upgrade zbraní z Číny

 

V tomto článku se budu zabývat problematikou upgradů zbraní čínské výroby. Základem každého zvýšení výkonu zbraně je pružina, vzduchotechnika ale také přesná hlaveň. Pružina sice zvýší výkon razantně narozdíl od vzduchotechniky, zvýší se ovšem také nároky na výdrž vnitřních dílů jako jsou kola, píst, trn nebo hlava válce a hlava pístu. Pokud ovšem zvolíte příliš silnou pružinu (130 a výš) může se vám stát, že budete muset vyměnit také motor, protože ten základní už nedokáže natáhnout takovou sílu nebo přinejmenším bude hodně nízká kadence. Doporučuji ho vyměnit za značkový, kterých je na trhu velký výběr například od firem Systema, G&P, ICS nebo třeba Classic Army (CA). Většinou spíš než motor bude stačit zakoupit kvalitní značkový akumulátor – nejlépe GP nebo Sanyo. Ideální je ovšem kombinace značkového motoru a značkové baterie, protože kvalitní motor nespotřebovává tolik energie jako motor neznačkový.

Úsťová rychlost u čínských zbraní se v základu pohybuje okolo 100m/s což prakticky nepotřebuje nějaké zesílené díly. Jak bývá zvykem třeba u renomovaných firem jako Classic Army nebo ICS, tak ty dávají už z výroby do zbraní zesílené díly pro eventuelní upgrade nebo přinejmenším pro garanci dlouhé životnosti na základní pružině. Tento trend již začali částečně některé čínské firmy napodobovat. Je to zejména firma Dboys (Boyi).

 

 

 

Dboys (Boyi) Hodnocení: 85%

Tato firma je co se kvality týče asi na nejvyšší úrovni ze všech čínských výrobců. Na trh jako první vyrazila s celokovovými zbraněmi typu M4/M16, dnes už ale také s AK. Zpracování vnitřních dílů se jeví jako velice kvalitní. Dokonce i hop-up komora je kovová. Mechabox je zesílený, na pohled stejný jako ICS nebo CA. Píst se jeví materiálem jako písty Marui, ovšem design je jako u pístů Systema – s přerušováním lyžin po stranách. Trn zde najdeme plastový s kovovým jádrem a základnou, bohužel bez ložiska. Ložiska jsou základní silonová. Hlava pístu je plastová, protitlaká – hodně podobná hlavám z NB setů od Guarder. Hlava válce je plastová, černá – na pohled stejná jako základní hlava Classic Army. Tryska je obyčejná plastová černá bez O-kroužku, jako těsnění je po vnitřním obvodu výstupek. Jediné co ovšem soudruzi v Číně opomněli jsou zesílená kola. Ve zbrani se stále nacházeji kola XYT namísto zesílených kol s ražením C.A. Po výměně ložisek za kovová a kol za zesílená by neměl být problém použít ve zbrani pružinu 110 možná i 120.

Na to jak mají tyto zbraně vybavený vnitřek tak si výrobci nedali tolik záležet na zevnějšku. Odlitky jsou relativně kvalitní, i když místy jsou otřepy, ale na co se tvůrci opravdu vykašlali je pomalování zbraně. Nápisy kolem přepínače jsou špatně čitelné až rozmazané, úplně chybí ražení na Coltech. Další problém je u zbraní s pažbou typu CraneStock. Tak aby šla vyndat tak je na dva zobáčky proti sobě. Ty jsou ovšem z tvrdého materiálu a nejedna patka kvuli jejich vylomení byla na vyhození. A snad jako poslední co se dá této firmě u serie Colt vytknout je zámek hlavně, který je volný a tak třeba se zbraní M4 SO při manipulaci s tlumičem není problém si pootočit s hlavní. Toto se dá ale řešit bud zámkem ze značkové zbraně nebo třeba od firmy AirsoftPro. Kdyby si výrobci dali záležet jako CA na svých laserem pálených Armalite, vylepšili krytku CraneStocku, přidali zesílená kola a kovová ložiska, tak při cenách těchto zbraní není co vytknout.

 

 

 

Cyma Hodnocení: 65%


 

Tato firma utkvěla v paměti mnoha z nás jako výrobce plastových manuálů na jedno použití. Ovšem toto neplatí u jejich AEG s kovovými mechaboxy. Asi nejznámější elektrika od této firmy je slavné AK CM.028, zvenku jako 100% kopie AK-47 od Marui. Co je z platu u (tm) je i u Cymy a u kovu to samé. Ze začátku dovnitř dávali vlastní hop-up komoru s vlastním typem hliníkových hlavní, ovšem zanedlouho potom si uvědomili, že to není moc dobrý nápad, a tak začali dělat klasickou AK komoru a bronzové hlavně jak ji známe. Uvnitř je píst úplně stejný jako v Marui zbraních. Hlava pístu je protitlaká ovšem řešená obyčejně jako u CA na rozdíl od Dboys. Hlava válce je z průhledného plastu s mosaznou trubičkou. Tryska a trn taktéž z toho průhledného plastu. Ložiska jsou silonová. Kola byla zezačátku XYT, ale teď jsou do zbraní dávány zesílená C.A. Mechaboxy verze III jsou lépe konstruovány oproti mechaboxum verze II. a tak vydrží silnější pružiny i přes 120. Bohužel dříve se dost často stávalo, že mechaboxy byly již z výroby křivé, což se při silnějších pružinách projevilo především odcházením pístů. Zbraně Cyma mají velmi dobré zpracování, zejména kvalitní imitaci dřeva. Co je ovšem hrozné u AK jsou napevno spojené kontakty pod kulisou. Tato zbraň není moc vhodná pro upgrade pružiny silnější jak 100. Pokud se ale rozhodnete upgradovat bude muset vyměnit hlavu válce a pístu, trn, ložisku. Zanedlouho má přijít na trh AK CM.035 a CM.036, které mají mít už kovová těla – doufejme že budou i kvalitnější díly mechaboxu a kabeláž. Ale jelikož firma Cyma od začátku inovuje tak bych viděl, že vývoj směrem jako Dboys je reálný.

 

 

 

Jing-Gong (JG) Hodnocení: 70%

Tato firma je na tom úrovní svých výrobků podobně, možná výš jak Cyma. Některé zbraně již mají kovový trn. Píst je na tom obdobně jako píst a hlava pístu jsou obdobné s Cymou. Hlava pístu je z černého plastu, designem jako CA. Tryska je černá bez těsnění. Ložiska jsou silonová. Na rozdíl od Cymy mají zbraně této firmy plnohodnotnou kabeláž. Mechaboxy verze II. (M4/M16, MP5) jsou nezesílené jako u marui a tak bych nedoporučoval pružiny silnější jak 100 bez výměny samotného mechaboxu. Zbraně JG mají dobré zpracování a podklady pro ně jsou taktéž elektriky od Marui.

 

 

A&K Hodnocení: 80% (prodávány také pod značkou P&J)

Tato firma je známá především svými přesnými kopiemi lehkých kulometů značky Classic Army. Ty se vyrábějí ve variantách MK I, MK II, Para a Iraq war. Zbraně jsou celokovové a již v základu mají mosazný trn a hlavu válce, ta je ale bohužel jen s jednoduchým těsním. Z výroby mají také silnější pružinu, s niž se úsťová rychlost pohybuje přes 110m/s. Mechabox v některých částech dosahuje tloušťky až 5mm a obsahuje 8mm kuličkové ložiska. Do zbraní by neměl být problém nainstalovat pružinu 120.

 

 

Galaxy Hodnocení: 65%

Tato značka má poměrně malý sortiment, který se soustředí pouze na zbraně H&K a to na modifikace krátkých MP5 a MP7. Tyto zbraně mají sice kovový mechabox, ale nejsou příliš kvalitní jak vnitřnostmi, tak zpracováním, ale jako zbraně do budov nebo záložní naprosto dostačují. Pokud je ponecháte v základu tak by měly i nějaký ten čas sloužit. Vhodné především pro obdivovatele krátkých MP5K nebo PDW, které jiná čínská firma nevyrábí.

 

 

 

 

Upgrade:

 

Pružina 100m/s

Ideálně vyměnit: ložiska

Nutně vyměnit: pružinu

 

Pružina 110m/s

Ideálně vyměnit: trn s ložiskem, hlavu válce, hlavu pístu s ložiskem, mechabox (pokud máte nezesílený verze II.)

Nutně vyměnit: pružinu, ložiska,

 

Pružina 120m/s

Ideálně vyměnit: motor, píst polykarbonátový

Nutně vyměnit: pružinu, kola pokud nejsou s ražením C.A, ložiska, trn s ložiskem, hlavu pístu s ložiskem, hlavu válce kovová, trysku, mechabox (pokud máte nezesílený verze II.)

 

Pružina 130m/s a výš

Ideálně vyměnit:
 

Nutně vyměnit: pružinu, kola za značková zátěžová, ložiska, trn, hlavu pístu, hlavu válce, trysku, mechabox (pokud máte nezesílený verze II.), baterku, motor, píst polykarbonátový, západka zpětného chodu

 

 

Závěrem

Samozřejmě o upgradu je toho strašně moc co by se dalo napsat, ovšem to se můžete dočíst na jiných stránkách. Toto se stručně týká pouze tuningu zbraní z čínské produkce. Rozhodně nepočítejte s tím, že si koupíte upgrade třeba od Guarder, Power nebo Systema, tak vám všechny součástky budou přesně pasovat. Ve většině případů je nutné použít pilník nebo vrtačku a po drobných úpravách díly pasují.

Mnoho lidí zastává názor, že když je to „Čína“, tak je to špatné, ovšem to v airsoftu již dávno neplatí. Když si dnes budete chtít koupit AEG od renomované firmy jako je Marui nebo CA, tak za zbraň zaplatíte kolem 8000,- za Čínu dáte ani ne polovinu a když ten cenový rozdíl investujete do upgradu, tak máte mnohem více výkonnou zbraň, než tu značkovou v základu. Takže zvažte zda je lepší peníze vložit do číny a pořádně si ji vylepšit, nebo si koupit značkovou Marui v základu.

 

         Zdroj. www.airguns.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.